Regelmatig krijg ik de vraag waar de zijdes en kant vandaan komen die ik gebruik voor mijn ontwerpen. Afgelopen maand ging ik naar Parijs om nieuwe stoffen in te kopen en natuurlijk heel veel inspiratie op te doen.

Maandag 19 september 2017 vertrok ik van mijn eigen lichtstad naar de lichtstad van liefde en mode. Vanaf Antwerpen vertrok ik met de Thalys naar Gare Du Nord.

Dag 1 begon in het centrum in de wijk Sentier op zoek naar stoffen en fournituren die ik direct mee kon nemen in mijn koffer. Ik bezocht stoffen- en fourniturenwinkels en een winkel waar ze prachtige kralen en pailletten verkopen.

Na 20 kilometer slenteren door het centrum van Parijs had ik veel inspiratie opgedaan maar niet het gehoopte resultaat. Voor iedereen die me een beetje kent kent, weet dat ik erg kritisch ben wat betreft stofkeuze. Een patroon of ontwerp kan nog zo sterk zijn, de stof maakt of breekt het kledingstuk.

Helaas sloot ik dag 1 af zonder het kopen van stoffen. Al mijn hoop was gevestigd op dag 2; de Premiere Vision.

Parijs Sentier
Een stoffenwinkel in het centrum van Parijs

 

Premier Vision

De Pemiere Vision is de belangrijkste stoffenbeurs van de wereld en wordt twee keer per jaar gehouden o.a. in Paris Nord Villepinte.

Met de metro vertrok ik richting Parc de Exposition, ongeveer een uur vanaf het centrum van Parijs. Erg spannend, want ik was nog nooit eerder naar deze beurs geweest. Hier presenteren grote trendbureaus de kleuren en modetrends voor komend seizoen in dit geval winter 2018/2019.

De beurs biedt podium aan 1900 fabrikanten uit de hele wereld en fungeert als een magneet voor grote en kleine ontwerpers om stoffen in te kopen.

Er zijn grote en kleine stands, de meeste zijn voor iedereen toegankelijk en sommige erg mysterieus vanwege het feit dat ze helemaal zijn afgeschermd.

Bij sommige leveranciers ben je alleen welkom op afspraak, bij andere mag je zo naar binnenlopen.

Premiere vision Paris Exhibition Hall

Bij binnenkomst stuitte ik meteen op een leverancier uit Calais die erg hoog op mijn lijstje stond. Zij leverden o.a. kant voor de bruidsjurk van Kate Middleton. Ik heb hier een aantal stoffen besteld, die vaak niet uit voorraad geleverd worden, maar exclusief op bestelling. Ze hebben honderden kantpatronen in de collectie, sommige meer dan honderd jaar oud. Deze worden op bestelling gemaakt en de levertijd is soms wel 6 maanden!

Bruidskant Paris Premiere vision Bridal Bijzonder kant bruidsjurk Kant Bruidsjurk

Moe en heel voldaan vertrok ik weer met de trein naar de Marais om mezelf op te laden om dag 3 naar Musée des Arts Décoratifs te gaan.Binnenkort deel ik mijn avontuur in een nieuw blog. Ik kan iedereen aanraden om naar Parijs te gaan en deze tentoonstelling te bezoeken.

Laura Premiere Vision 2017

Foto’s: Premiere vision, Laura van Rooij